Kukan Susanna on virtuaalihevonen

Saavutukset

VIR MVA Ch arvonimi
KTK-II palkittu, 70 pisteellä

Täyttänyt 4v 11.06.11
Täyttänyt 8v 11.06.14

REK.NRO VH12-018-0138
SYNTYMÄAIKA 11.02.2011
KASVATTAJA Marjanne Järvilehto, evm.
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, tamma
VÄRI, SÄKÄ Hopeanruunikko, 140cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeA, re 80cm, me 80cm

Luonne

Suska on luonteeltaan reipas, vauhdikas ja omalaatuinen pikkutamma. Suska sopii myös aloittelijoiden käsiteltäväksi. Reilu pikkutamma on lempeä hoidettava ja erittäin ihmisrakas. Tamma rakastaa rapsutteluhetkistä ja touhuaa mielellään kaikenlaista haukaa pientä. Suska kulkee taluttaessa nätisti taluttajansa kanssa ja kuuntelee kaikkia pieniäkin käskyjä.

Suska on näppärä pikkuratsu. Tammasta löytyy vauhtia kun siitä siltä tuntuu. Kun pitäisi oikeasti tehdä töitä on tamma kuin täi tervassa. Napakka ratsastaja saa tamman liikkumaan, mutta töitä se vaatii. Helpot tehtävät Suska hoitaa hyvin eikä jumittele omiaan. Aloittelijoiden kanssa Suska on selkästi parhaimmillaan. Siirtymiset, pysähdykset, peruuttamiset ja perusvoltit sun muut ovat tamman mielestä helppoa kauraa eikä alottelijoiden pikkuvirheiden korjaaminen ole Suskasta mitenkään kamalaa. Esteillä Suskasta löytyy vauhtia juuri sopivasti. Esteet ylittyvät kaikenlaisten ratsastajien kanssa ja Suska on nuoresta iästään huolimatta aloittelevan esteratsastajan unelma. Poni hyppää kun pyydetään eikä turhia kieltele tai kaartele.

Maastoratsuna Suska on pomminvarma. Moni poni loikkaisi kotia kohti kohdatessaan pelottavia asioita, mutta Suska jatkaa eteenpäin pää kylmänä. Tamma kulkee korvat hörössä ja kuuntelee ratsastajaansa. Vauhtia maastolenkeiltä ei puutu, mutta mitään ryöstäjätyyppiä Suska ei kuitenkaan ole. Se kulkee siivosti jonossa, ei häsellä eikä hösellä.

Kaikkiaan Suska olisi täydellinen tuntiponi. Lastenratsu ja mestari opettaja. Silti nuorella iällään Suskan kanssa tehdään muutakin. Treenataan ja kisataan, kokeillaan erilaisia lajeja ja pyritään saamaan pikkutammalle kokemusta muustakin kuin uralla pyörimisestä päivästä toiseen. Toivomme, että Suskasta voisi tulla näin vielä parempi opetusratsu joskus tulevaisuudessa.
© rukkanen

Sukutaulu


i. Kujeen Shakkimatti evm.
trt, 144cm
yleispainotus
ii. Tuomarin Kuje evm.
prt, 145cm
iii. Tuomari evm.
iie. Kujerteleva evm.
ie. Sadun Shakkivoitto evm.
rt, 135cm
iei. Kuningattaren Jätkä evm.
iee. Satumaija evm.
e. Siisko Kukka evm.
hprn, 137cm
yleispainotus
ei. Sisu evm.
rt, 145cm
eii. Surkun Toivo evm.
eie. Siina evm.
ee. Sisaren Kukka evm.
hprn, 139cm
eei. Ässän Kolli evm.
eee. Neiti Sisar evm.

Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Isä Omistaja

01.05.2012 o. Mehtälän Usko Hallaniityn Ekaykä Veera VRL-10444
12.05.2012 t. Mehtälän Piritti Turjakkeen Tarantella Kadotetut Suomenhevoset
12.12.2014 o. Orilammen Kusti Kuu Orilammen RatsutalliValmennukset

02.05.2012 - Kouluvalmennus - Valmentajana Soffi

Kun saavuin maneesiin olit kerennyt jo hetken lämmitellä Suskan kanssa. Pyysin sinua jatkamaan ja kertomaan sitten kun olisitte valmiita treeniin. Neuvoin tekemään paljon voltteja, pääty-ympyröitä ja kaartoja, jotta ratsusi vertyisi.
Hetken päästä ilmoitit, että tamma oli nyt hyvin kuulolla. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että tänään harjoiteltaisiin muistinvirkistykseksi ihan vain muutamia perusjuttuja.
Pyysin sinua tekemään pohkeenväistön parin metrin päästä maneesin seinustasta, uralle tiettyyn kohtaan. Jouduttuaan töihin Suska alkoi heti vetkutella. Aikaisemmasta virkeydestä ei ollut jäljellä enää mitään. Huomasin kuitenkin, että sinä olit juuri sellainen Suskan kaipaama, napakka ratsastaja. Herättelitkin Suskan nopeasti takaisin töihin ja sen käynti reipastui huomattavasti.
Pari ensimmäistä väistöä tammasi tuli voimakkaasti lapa edellä. Huomautin tästä sinulle ja sait korjattua Suskan menemään väistöt kutakuinkin suorassa. Muutama harjoituskerta lisää, ja väistöt sujuivat kuin vettä vaan, vieläpä molempiin suuntiin. Lisäsin tehtävään pohkeenväistön jälkeisen laukan. Vähän aikaa neito epäröi suoraan käynnistä laukannostamista, mutta selkeämmät avut annettuasi, teitä onnisti.
Lopputunnin teimme peruutuksia ja erillaisia kiemurauria. Pariin otteeseen jouduin muistuttamaan sinua pitämään jalkasi taempana, ne kun tuppasivat varsinkin keventäessäsi hakeutumaan liiaksi eteenpäin.Tunti meni erittäin hyvin. Olin todella tyytyväinen suorituksiinne.

25.03.2012 Estevalmennus - Valmentajana Vila

Odottelin jo innolla Suskan uudelleen näkemistä. Hevonen ravaili maneesissa valmiiksi lämmiteltynä. Kasasin pikaisesti kaksi suhteutettua linjaa, suoralle uralle sekä kaarevalle. Ratsukko sai ravata muutaman kerran puomien ja kavalettien yli ennen kuin aloimme hypätä. Suska oli todella energinen, mutta hyppäsi hyvin. Ratsastaja sai toden teolla tehdä töitä, eikä tällä kerralla päästykään ihan helpolla. Kaareva suhteutettu tuotti päänvaivaa, koska Suska kaahasi hillitöntä vauhtia eikä sen ratsastaja kerennyt ohjata oikeaan paikkaan saati sitten pidettyä tammaa koossa. Hypyt olivat vähän mitä sattuu ja vaikka esteet eivät kovin korkeita olleetkaan puomit putoilivat jatkuvasti. Ratsukko saatiin lopultakin siististi yli, hienoa. Siirryimme suoralle linjalle. Se sujui jo hienosti. Nostin toisen esteen okseriksi ja tulimme sarjan niin, että okseri oli ensimmäinen hyppy. Ratsukko onnistui hyvin pysymään kasassa ja tekemään siistit hypyt, eikä tempokaan kiihtynyt okserin jälkeen liikaa. Erittäin hyvä!

24.03.2012 Kouluvalmennus - Valmentajana Vila

Suska liikkui jännittyneesti kun seurailin kriittisesti ratsukon toimintaa. Tamma jännäsi uutta ympäristöä, mutta liikkui kuitenkin reippaasti ja kuunteli ratsastajansa pyyntöjä. Aluksi haimme Suskan kuulolle volteilla ja ympyröillä, joilla halusin saada tamman takajalat ympyränuran sisä- ja ulkopuolelle vuorotellen. Se ei ollut kaksikolle yhtään hankalaa ja pian suokkineito liikkuikin jo todella kauniisti peräänannossa ja kuolaimella, eikä muistanut enää edes pelätä... Hienoa! Seuraavaksi ratsukko sai jatkaa tekemällä pohkeenväistöt uralta uralle ravissa ja väistön jälkeen laukannosto. Suska jäi alkuun väistöissä hieman hitaaksi, mutta jo muutaman toiston perästä tamma innostui odottamaan laukannostoja ja löysi liikettä väisöönsä. Tehtävä ei sen kummemmin hankaluuksia aiheuttanut ja pääsin keskittymään ratsastajaan, jonka ratsastusta kommentoin ja annoin muutamia hyviä vinkkejäkin reippaaksi käyneen Suskan kuulolle saamiseksi. Kaikkiaan tänään meni hienosti.

06.10.2014 Estevalmennus - Valmentajana Marja Kuusiaho (kirjoittanut omistaja)

Tänään harjoiteltiin Suskan kanssa vaihteeksi esteitä. Meitä valmentamaan oli saapunut luottovalmentajamme Maria Kuusiaho. Saavuimme rauhallisessa käynnissä kentälle johon Maria oli pystyttänyt kolmen esteen sarjan ja yksittäisen okserin. Alkukäyntien jälkeen Maria kehotti minua kokoamaan ohjasotteen ja siirtymään raviin. Teimme Suskan kanssa ravissa muutamia voltteja ja suunnanvaihtoja, että saatiin tamman lihakset kunnolla lämpenemään ja runko vetreäksi. Suskaa sai ajaa eteenpäin reippaalla pohkeella, se oli vaihteeksi omalla laiskalla tuulellaan.

Verryttelyn jälkeen sain luvan nostaa laukan ja suunnata kohti matalaa okseria. Laukan myötä Suska piristyi silmin nähden ja estettä lähestyttiin ja aika haipakkaa. Sain tehdä töitä ettei tamma rynnännyt päistikkaa esteen läpi. Okseri ylitettiin aivan liian läheltä ja ensimmäiset puomit kolisivat ryminällä alas. Hypyn jälkeen sain tamman menon hieman rauhoittumaan ja Maria käski meidän siirtyä takaisin volttityöskentelyyn.

Kun enimmät höyryt oli upotettu pienelle ympyrälle, suuntasimme uudelleen okserille. Tällä kertaa vauhti oli hillitympi ja okseri ylitettiin hallitussa kaaressa. Kokeilimme estettä vielä pari kertaa korotettuna ja Suska toimi kuuliaisesti. Okserin jälkeen siirryimme sarjalle. Suskan kanssa oli haasteellista hypätä sarjaesteitä sen pienen koon vuoksi. Esteiden väliin jäävät askeleet piti mitoittaa tarkasti, että meno kantaisi tasaisesti kaikkien esteiden yli. Ensimmäisellä yrittämällä päätimme kokeilla selvitä sarjasta mahdollisimman vähillä askelilla. Ensimmäinen osa ylittyi hienosti ja kannustin Suskaa lisäämään vauhtia seuraavalle. Yksi, kaksi, kolme ja hyppy! Ja puomit ryminällä alas. Yksi, kaksi ja hyppy! Taas sama tulos!

Suskalta loppui selkeästi pituus ja esteiden välit jäivät auttamatta pitkiksi. Hyppy ei kantanut ihan esteen yli. Maria kehotti minua hillitsemään vauhtia ja kokeilemaan neljää askelta ensimmäiseen väliin. Tein työtä käskettyä ja ratsastin rauhallisesti kohti sarjaa. Ensimmäinen osa ylittyi jälleen hyvin. Alastulon jälkeen tein reippaan pidätteen ja hillitsin menoa. Yksi, kaksi, kolme, neljä ja ponnistus. Myös toinen este ylittyi puhtaasti. Viimeiselle välille kannustin tammaa pidentämään askelta ja väli selvitettiin kahdella askeleella. Ponnistus ja viimeinenkin este ylittyi putoamatta. Taputin tyytyväisenä Suskan kaulaa ja annoin sen hieman rauhoittua. Ennen valmennustunnin loppua hyppäsimme sarjan vielä pariin otteeseen puhtaasti. Kun valmentaja ja minä olimme tyytyväisiä lopputulokseen, siirsin Suskan käyntiin ja annoin pitkät ohjat. Maria kehui hyvää yhteistyötämme Suskan kanssa ja muistutti rohkeasti lisäämään askelia sarjojen väliin jos väli näytti turhan pitkältä pienelle hevoselle.

Päiväkirja

05.07.2012 Maastoilemassa - rukkanen

Hain Suskan aamupäivästä laitumelta parin muun tamman kanssa. Tammat saivat hetken hengähtää tutuissa karsinoissa odotellessaan omaa vuoroaan päästä liikutettavaksi. Suska kerjäsi paljon rapsutuksia kun pistin sitä kuntoon maastolenkkiä varten. Hyvä että sain edes varusteita laitettua neidille kun poni oli niin ikävissään. Olinhan käynyt laitumella hevosia rapsuttelemassa, muutaman päivän välein liikutettiin kaikki, mutta silti Suskan mielestä oli reilua ottaa takaisin kaikki menetetyt rapsutukset ja halit nyt kun kerran ehti. Eipä se kamalasti haitannut, eihän hevosten kanssa minuuttiaikataululla voi kuitenkaan edetä. Ei ainakaan meillä.

Kun Suska oli saatu varustettua ja maastokaveriksi lähtevä Saara oli saanut Lemmikille varusteet olimme vihdoin valmiita lähtemään. Suska ja Lemmikki ovat tulleet hyvin juttuun alusta asti joten oli luontevaa lähteä parhaan hevoskaverin kanssa maastoon. Saaran kanssa juttelimme mukavia kun lähdimme matkaan tallipihasta kohti metsäpolkua, joka ohitti laitumet. Tutut kaverit hirnahtelivat tammoille kun kävelimme reipasta vauhtia laitumen ohitse. Puskat olivat kasvaneet korkeiksi ja tuntui että pikkuisen Suskan selässä oli aivan ruohonjuuritasolla. Silti rämmimme pitkin umpeen kasvanutta metsäpolkua, pitääkin isännälle vihjaista asiasta että voisi käydä viuhtomassa hieman sirpin kera.

Metsäpolku kiemurteli kohti mökkitietä, jossa pääsimme ravaamaan. Keräsin ohjia ja Suska tiesi tarkalleen mitä oli luvassa. Se nosti ponimaisen ravinsa ja lähdimme köpöttelemään jonossa pitkin mökkitietä. Lemmikki ja Saara tulivat perässä, vilkaisin taakseni ja näin toisen pikkutamman pikkuiset hörökorvat. Suska jatkoi määrätietoisesti eteenpäin kohti tuttua laukkamäkeä. Mäki on hyvä laukkamäki, koska siinä ei kulje autoja ollenkaan, kivet saattavat lennellä joten ratsastamme yleensä rinnakkain. Ylhäällä hevoset takuulla pysähtyvät sillä mäki on pitkä ja ratsut saavat päästellä jaloistaan minkä pääsevät. Vielä ei ole kertaakaan yksikään hevosista jaksanut edetä samaa vauhtia mäen jälkeen. Niimpä Suskakin tiesi mitä oli tulossa, se jännittyi ennen mäen alle tulemista. Ei tarvinnut antaa kuin pienen pieni merkki ja molemmat tammat pinkaisivat täyteen laukkaan. Lemmikki kiri Suskan rinnalle, hieman ohikin ja tammat painoivat korvansa luimuun laukatessaan täysiä ylös mäkeä.

Mäen loppupuolella vauhti alkoi hidastua, laukkasimme rinta rinnan ja molemmat tammat pudottivat mäen päällä raville. Hih! Saarakin hykerteli satulassaan, tasapeli! Etenimme rentoa ravia pitkin autiota tietä, joka kapeni kapenemistaan. Pian olimme metsäpolulla, jossa hidastimme molemmat käyntiin. Suska venytti kaulaansa ja käveli rennosti eteenpäin tutussa maastossa. Polulla piti kokeilla saada ruokaa mukaan ja pian Suska mussutteli erinäisiä oksia. Lähestyimme ylämäkeä, keräsin hieman ohjia ja annoin tamman kiivetä omaa tahtiaan. Mäki ei ollut hirvittävän jyrkkä mutta sen verran jyrkkä että hyvä jumppa siitä tuli meille kaikille matkalaisille.

Suska hörähti tyytyväisenä mäen päällä. Maisemat olivat kauniit, järvi kimmelsi kaukaisuudessa puiden lomitse. Onneksi meillä oli näin hienot maisemat joista nauttia ja hyvät polut joilla käydä maastoilemassa. Suska säpsähti, puskasta tupsahti jänis polulle. Pikkuraukka juoksi hädissään pitkin polkua aivan meidän edessämme. Suska katseli jänöä korvat hörössä, valppaana. Onneksi pupujussikka kuitenkin loikki kauemmas ja matka jatkui.

Metsäpolku kiemurteli pitkin kauniita maisemia. Nostimme taas ravin kun juurakkoinen polku muuttui paremmaksi. Päädyimme pienelle rannalle, jossa muutama ihminen oli uimassa. Suska tuijotteli ihmisiä ja hirnahti nähdessään isoja koiria, onneksi ne olivat kiinni eivätkä juosseet hevosten jalkoihin. Ohitimme rannan ja jatkoimme ihanaa metsätietä, joka oli pohjaltaan juuri sopiva pienellä laukkapätkälle. Tällä kertaa emme ottaneet mitään kiitolaukkaa vaan rentoa laukkaa, tammat kulkivat molemmat reippaasti eteenpäin kuunnellen kuitenkin apuja koko ajan. Tie rannalta isomalle tielle loppui, siirryimme ravin kautta käyntiin. Koti alkoi lähestyä. Tulimme kotiin pihatien kautta, tutulla pihatiellä annoin Suskalle pitkät ohjat ja tamma löntysti liioitellun laiskasti kotia kohti. Sää oli lämmin mutta onneksi matkamme oli suurimmaksi osaksi varjoisaa metsää joten vaikka kaikki neljä olimme hikisiä ei ollut kuitenkaan olo kuin Saharassa.

Tallilla pesimme molemmat tammat ja päästimme ne karsinoihin hengähtämään, otimme itse ihanan kylmää limua toimistossa ja suunnittelimme Saaran kanssa mitä tekisimme kahden muun tamman kanssa. Suska pääsi illemmalla takaisin laitumelle muiden kanssa ja heti piti päästä piehtaroimaan.

Näyttelyt

17.03.2012 - NJ - Aavan Suomenhevoset - sph-tammat - LKV2, MVA-SERT, JS
20.03.2012 - NJ - Koston Suomenhevoset - s(p)h-tammat - LVK2, irto-SERT, JS
16.04.2012 - NJ - Aavan Suomenhevoset - sph-tammat - BIS3, LKV1, MVA-SERT, JS
09.04.2012 - NJ - Fiktio - sph-tammat - LKV2, irto-SERT, JS

Arvostelut

Suomenhevosten ikäryhmäkilpailun ensimmäinen osakilpailu 05.04.2012
Kokonaiskilpailun tulokset, 7/15, 3+8+8=19p
Koulukokeen tulokset, 12/15, 60.546%
Estekokeen tulokset, 3/15
Rakennearvostelu II-palkinto.

VIR MVA Ch arvonimi myönnetty toukokuussa 2012
Kantakirjattu KTK-III palkinnolla huhtikuussa 2012, pistein 17+15+18+17=67p -> vanhat kuvat
Kantakirjattu KTK-II palkinnolla joulukuussa 2014, pistein 17+16+18+19=70p