Suittura on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-II palkittu 15.04.2011

Täyttänyt 4v 12.07.08
Täyttänyt 8v 01.08.12

REK.NRO VH11-018-0397
SYNTYMÄAIKA 12.07.2004
KASVATTAJA Marjatta Lehikoinen, evm
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, tamma
VÄRI, SÄKÄ Sabinorautias, 158cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeB, re 80cm

Luonne

Montékuumeen iskiessä aloin etsiä aktiivisesti kyseiseen lajiin soveltuvaa hevosta. Pian löysinkin ravituttuni kautta sopivan oloisen tamman. Paikan päällä kummalisen laikukas tamma oli jo kääntää kantani kohti kotia. Rauhallinen ja lähes laiska tamma kun vaikutti melkeinpä tylsältä tapaukselta, jonka olettaisi mielummin kiikuttavan pikkupentuja pitkin maneesin uria. Kuitenkin päätin koittaa tammaa radalla ja se todellakin kannatti. Kun Sussu pääsi vauhtiin sitä ei pidätellyt mikään. Lennokkaat askeleet tekivät selässä pysymisestä helppoa ja kuuliainen tamma osasi myös hidastaa tahtiaan pyydettäessä. Ajattelin myös rauhallisen luonteen tuovan tasapainoa tammalaumaan.

Sussu on luonteeltaan siis rauhallinen ja leppoisa tamma, jonka erikoinen ulkomuoto kiinnittää aina talliin astujien huomion. Sussu on myös hyvin perso ruualle, joka tuntuu olevan sen ainut heikkous. Raahaa kyllä surutta taluttajansa heinätupolta toiselle, ellei tältä löydy sen vertaa habaa, että saa kammettua sen pään ylös. Tarhassa keskittyy mielummin hamuilemaan heinänkorsia, kuin leikkii muiden kanssa. Kesäisin kasvattaa helposti muhkea elintaso-kummun, ellei sen ruokailua rajoiteta.

Karsinassa Sussu seisoo huuli lerpallaan, korvat sivuille sojotten ja jalkaansa lepuuttaen. Harjattaessa ei todellakaan heti uskoisi, että tälläkin luuskalla voisi olla minkäänlaisia menohaluja muualle, kuin täydelle ruokakupille! Hamuilee herkkujen perässä niin taskut, kuin hiuksetkin ja joskus saattaa myös availla nauhoja ja vetoketjuja. Tuntuu olevan jokaisen karsinaan astuvan kaveri heti siltä istumalta.

Tamma on koulutettu raviratsuksi, joten sen kanssa on turha olettaa pääsevänsä vääntämään kivoja koulukiemuroita taikka hyppimään esteitä. Rauhalliset maastolenkit satulatta tai kärryjen kanssa ovat ehkä enemmän Sussun alaa.. Kamppeet päällään Sussu on kuin toinen hevonen ja sen menohaluja ei pysäytä mikään. Huomaa heti milloin sitä viedään kohti rataa ja tuntee jo satulansa painosta, että nyt on tosi kyseessä ja tänään mennään Kovaa! On kuitenkin nöyrä ja kuuiainen hevonen, joka pysyy kyllä kokemattomankin harrastana hyppysissä.

Kärryjen kanssa on leppoisampi kaveri, eikä sillä ole niiden kanssa kovin suurta kisaviettiä. Tosin rata kannattaa kiertää kaukaa, ellei ole tarkoitus päästellä menemään kunnolla! Metsäteiden samoilu kärryjen kanssa on Sussun kanssa mitä leppoisinta puuhaa ja talvisin tamma vetää myös rekeä. Täysin maastovarma hevonen, joka ei tunnu pelkäävän oikein mitään.

© Ros.

Sukutaulu


i. Ruma-Rallaus evm.
vprt, 155cm
21,1aly
ii. Rallatus evm.
vrt, 161cm
21,2aly
ie. Tanssikas evm.
prt, 155cm
24,2ake
e. Suikun Sutjakka evm.
rt, 158cm
22,9aly - 25,9maly
ei. Suikku-Santeri evm.
trt, 159cm
22,4aly
ee.Salama-Suvi evm.
rt, 152cm
26,2ke

Sukuselvitys

Sussun isä Ruma-Rallaus on kaiketi saanut humoristisen nimensä suuresta ja hyvin rosoisesta valkopäästä ja toista puolta koristavasta herasilmästä. Lisäksi orilla on sabinokuviointia toisessa takakoivessa ja vatsan alla. Ruma-Rallaus, hellittelynimeltään Rumilus on tehnyt hienon uran raviradoilla. Sen voittosummaksi jäi 35 000 v€ ja ennätykseksi kunnioitettava 23,2ake ja se siirtyi kisaeläkkeelle 14-vuotiaana. Säkäkorkeutta orilta löytyy 160cm verran ja nykyään se toimii tilallaan siitosorina ja kevyessä työajossa. Rumilus on jättänyt jälkeensä kuusi jälkeläistä.

Isänisä Rallatus on pojastaan hieman hillitympi sabinorautias. Orilla on leveä läsi, neljä sukkaa ja ujosti pieni valkoinen laikku kainalon seutuvilla. Rallatus on nyt jo eläkeläinen ja ruunattu vanhuuspäivien kunniaksi. Ori teki kuitenkin hienon uran omalla aikakaudellaan. Sen voittosumma on 30 000 v€ ja ennätys 22,9 auton takaa. Ori siirtyi kisauransa jälkeen jalostuskäyttöön ja siitti lähemmäs parikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa siirtyi jatkamaan isänsä jalanjäljissä raviradoilla.

Isänemä on myös eläkeläismamma Tanssikas. Kaunis vaalearaudikko tähtipää ei koskaan päässyt puhkeamaan kukkaan kärryjen edessä. Sen ennätyksi jäi vaivaiset 32,4ake ja voittosummaksi vajaa 10 000 v€. Tamma sairastui vakavaan jännetulehdukseen, joka siirsi sen mammalomalle. Tamma kerkesi saada vain yhden jälkeläisen, sillä sen koivelle ei enää armonaikaa annettu isännän rukouksista huolimatta, vaan kovasukuinen juoksijatamma sai siirtyä ravaamaan vihreämmille niityille.

Sussun emä on pieni punaraudikko tamma Suikun Sutjakka. Kovasuisena tunnettu tamma pisti isompansa kunnolla kampoihin raviradoilla, mutta kärryjen eteen ei siitäkään Sussun tavoin ollut. Montéradoilla se taasen oli omiaan ja sai voittosummakseen yhteensä 19 800 v€ ja ennätyksikseen 29,8ake ja 23,8mke. Tamman juoksuinto kuitenkin hiipui ajan mittaan ja se uudelleen koulutettiin ratsuksi tamman ollessa reilut kymmenen vuotta. Sutjakka sai kolme jälkeläistä, ennenkuin se viimein steriloitiin.

Emänisä on nyt jo edesmennyt niin kutsuttu vanhanliitos suomenhevonen Suikku-Santeri. Ori ravasi aikanaan niin radoilla, kuin jäälläkin kovin tuloksin ja sillä tehtiin monet kylän ukot kateelliseksi. Juoksemisen lisäksi ori teki kevyitä metsä- ja peltöitä kotitilallaan ja astui tammojakin kymmenkunta. Ori lopetettiin jalkojen kulumien ja niistä johtuvan jatkuvan ontumisen vuoksi 25-vuotiaana omalla kotitilallaan.

Emänemä Salama-Suvi on 30 vuotta lähentelevä teräsmamma. Tamma ei koskaan kilpaillut radoilla kovin vakavissaan, vaan se lähinnä sai liihottaa milloin minkäkin vedonlyönnin tai "katsotaan kuka on kuka"-känniuhousten päätteeksi. Tamman omisti aikanaan viinaan menevä ukkeli, joka ei paljoa tammaraukkaa säästellyt. Ja kun viimenään isäntä joi itsensä hengiltä tamma sai luvan lähteä huutokaupattavan tavaran mukana. Tuolloin jo laihaan ja huonoon kuntoon päässeen Suvin osti sitten naapurin tyttö vain 200 markalla. Punarautiaasta tammasta koulittiinkin oikein mukiin menevä ratsu ja se sai asustella läheisellä ratsastuskoululla tuntikäyttöä vastaan. Tamma on saanut kolme jälkeläistä.

© Ros.


Jälkeläiset


Syntymäaika Sukupuoli Nimi Isä Omistaja

10.09.2010 Tamma Pimatsu Ros Helekutti Artsin Ravitalli
05.11.2012 Tamma Riemu Ros M.L. Leiskaus Elisan Ravitalli
30.11.2013 Ori Tukkijätkä Ros Helekutti Ronjjaa VRL-12149
30.11.2013 Ori Savitonttu Ros Helekutti Axel (VRL-13550)
01.03.2014 Tamma Kiropuhe Ros Helekutti Susiraja
Arvostelutilaisuudet

Kantakirjattu KTK-II palkinnolla PKK:n 23. tilaisuudessa 15.04.2011, pistein 70+71+71+70=70,5% (Kantakirjalausunto)