Pikseli on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-II palkittu elokuussa 2015

Täyttänyt 4v 02.08.10
Täyttänyt 8v 02.09.11

REK.NRO VH13-018-0412
SYNTYMÄAIKA 02.01.2010
KASVATTAJA Ravitalli Tuomas Alho
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, tamma
VÄRI, SÄKÄ Punaruunikko, 154cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeB, re 80cm

Luonne

Pipsa on kotoisin Keski-Suomesta Alhon tallilta. Kuulimme ilmoituksen myymättä jääneestä viime vuotisesta tammasta ja ajoimme Alhon tallille katsomaan Pipsaa. Pipsan nähdessämme olimme sulaa vahaa. Tamma oli niin uskomattoman kaunis ja kiltti hoidettava, että se oli pakko saada mukaan. Pipsa ei säiky lähestulkoon mitään ja se on erittäin ihmisrakas tamma. Hoitajien rapsutuksen ovat Pipsalle paras kiitos ja pitävät sen tyytyväisenä. Pipsa on yhteistyöhaluinen ja tottelevainen ajettava. Ohjastajan on helppo käsitellä herkkää ja kuuliaista tammaa niin radalla kuin hiitilenkillä. Pipsa yrittää aina parhaansa ja vauhtiakin sillä piisaa ihan kiitettävästi. Välillä vain liika vauhti rasittaa tammaa liikaa se sortuu laukalle. Se on kuitenkin helppon saada takaisin raville kunhan malttaa hillitä menoa tammalle sopivaksi.

Pikseli on osoittautunut lahjakkaaksi ravuriksi ja eihän se ole mikään ihme kun tutkii tamman sukutaulua. Pipsan isä on huippu- aikainen suomenhevosori Desipeli. Ori juoksi ennätyksensä 20,4aly jo kuusivuotiaana. Sen jälkeen se on sijoittunut useissa suomenhevosten © DreamPhoto eliittikilpailuissa ja tienannut rahaa toistasataa tuhatta. Pipsa on emänsä Ruusunnupun kolmas varsa. Nuppu on lyhyen, mutta menestyksekkään kilpauran tehnyt tamma. Se siirtyi siitoshommiin loukattuaan jalkansa kilpailuissa. Ei ole vaikea arvata keneltä Pipsa on kiltin luonteensa perinyt. Nuppu nimittäin on yhtä kaunis ja lempeä kuin Pipsa ja erinomainen emä varsoilleen.

Sukutaulu


i. Desipeli evm.
trt 159cm
20,4aly
ii. Demoni evm.
tprt, 161cm
22,6ly
iii. Kurjuus evm.
iie. Velhotar evm.
ie. Pelivihje evm.
prt, 156cm
23,8ake
iei. Pelimies evm.
iee. Vihjaus evm.
e. Ruusunnuppu evm.
prn 154cm
23,1ke
ei. Noki-Noppa evm.
trn, 159cm
24,2akp
eii. Niilo evm.
eie. Noitaneiti evm.
ee. Ruusuinen evm.
tprn, 153cm
25,7ake
eei. Untamoinen evm.
eee. Kajaste evm.

Sukuselvitys

Pikselin isä massiivinen suomenhevosori Desipeli on varsin orimainen tapaus ja pitää vähintäänkin nimensä veroisesti itsestään meteliä. Tämä tummanrautias ilmestys ei malta olla hetkeäkään paikallaan ja koettelee isännän hermoja jatkuvasti. Kiinni ollessaan ori kuopii maata ja huutelee jatkuvasti tammojen perään. Sitä se tekee myös liikuttaessa, tuo itseään esille ja yrittää olla varsinkin seurallinen hevonen. Sen verran oriilla on kilpailupäätä, että raveissa se aikansa joukon mukana hölkkäiltyään lähti hurjaan loppukiriin ja vei nimiinsä kaikkiaan 38 lähdön voiton. Nopea-askelisella oriilla on ollut kysyntää myös orimarkkinoilla ja se on jättänyt jälkeensä kaikkiaan 29 vikkelää jälkeläistä, joista 16 on alittanut valioajan 25,0.

Pikselin isänisä Demoni oli nimensä mukaisesti oikea piruilija. Melko kookas ori osoitti kärsimättömyytensä hyvin selkeästi ja se ei pysynyt hetkeäkään paikallaan hoidettaessa. Valjastus oli oriin kanssa täyttä tuskaa kun paikallaan hyppimisen lisäksi ori saattoi näykkiä varomatonta valjastajaa. Valjastuksen jälkeen kuskin tuli olla valmiina hyppäämään nopeasti kärryille sillä tämä paholainen ei kauaa paikoillaan aikaillut. Kärrit perässä ori oli aina menossa, ja kovaa se menikin. Peräti 52 voiton ja 150 000v€:n verran hevonen vei miestä eikä toisinpäin. Demonin vahvuus oli pettämätön kunto jonka ansiosta sen soi kaahottaa keulapaikalla mielin määrin. Ylenmäärinen kaahailu lienee koitunut lopulta oriin kohtaloksi, sillä Demoni kuoli 12-vuoden iässä sydänkohtaukseen kesken treenin. Ori ehti jättää jälkeensä 4 hyvin menestynyttä varsaa.

Pikselin isänemä Pelivihje toi isän puolen sukuun hieman kaivattua tasaista luonnetta. Pelivihje oli olemukseltaan perin laiska tapaus ja sen lempipuuhaa olikin tarhassa torkkuminen ja unelias heinien rouskutus. Iän myötä pulskaan kuntoon päässyt tamma oli myös radalla melko verkkainen menijä. Se pysyi hyvin joukon mukana, mutta useaan otteeseen tamma tuntui lopussa hyytyvän ihan totaalisesti. 8-vuotiaana treenarin vaihdoksen myötä Pelivihje laitettiin laihdutuskuurille ja se pääsi vähän rankempaan treeniin. Työ tuotti tulosta ja Pelivihje saavutti pienoista menestystä kilpailuissa kunnes jalkavaivat astuivat mukaan kuvioon. Pelivihjeen jalat eivät kestäneet tehokkaampaa treeniä ja tamma siirtyi 9-vuotiaana siitokseen. Se varsoikin kaikkiiaan 6 hienoa varsaa. Pelivihje jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana tamman loukattua lopullisesti jalkansa tarhassa.

Pikselin emä Ruusunnuppu on kuin ilmetty vastakohta Pikselin isälle Desipelille. Punarautias tuuheaharjainen kaunotar on rakenteeltaan varsin siro ja sulavalinjainen tamma. Kilpailumenestystä kaunisliikkeiselle tammalle kertyi lähes yhtä paljon kuin Desipelille, mutta ennätys jäi lukemiin 23,1ke. Voittoja tamma juoksi urallaan peräti 32 ja rahaa se kerkesi tienata yli 80 000v€ ennen siitoshommiin siirtymistä. Luonteeltaan tamma on varsin näyrä ja kärsivällinen hevonen jonka kanssa työskentely sujuu mutkattomasti. Ruusunnuppu on olemukseltaan varsin rauhallinen tapaus joka tyynesti rapsuttelee kaverin selkää tarhassa. Nuppu tulikin hyvin toimeen muiden hevosten kanssa ja on ollut erinomainen emä kaikille 5:lle varsalleen.

Pikselin emänisä Noki-Noppa oli ulkomuodoltaan varsin komea ori ja se olikin palkittu moneen otteeseen orinäyttelyissä. Näyttelymenestyksen lisäksi oriille oli kertynyt hienosti menestystä myös raviradoilta. Ikäluokkakilpailuissa kärkisijoille sijoittunut orii voitti urallaan yhteensä 40 starttia ja tienasi rahaa peräti 175 000v€. Noki-Noppa oli pitkäaskelinen orii jolta löytyi vauhtia ja erinomainen kilpailupää. Kisamatkoilla orii oli reipas mutta kärsivällinen valjastaa ja lämmittää. Itse kilpailutilanteissa sen kilpailuvietti vasta syttyikin ja silloin ohjastajalla oli usein pitelemistä ettei innokas orii juoksisi itseään läkähdyksiin heti kilpailun alussa. Kotona treenissä Noki-Noppa oli ihan eri luokkaa. Se nautti rauhallisista hölkkälenkeistä ja intutui vain harvoin täyteen vauhtiin. Noki-Noppaa käytettiin myös jonkin verran jalostuksessa ennen kuin se 16-vuotiaana jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi.

Pikselin emänemä Ruusuinen oli varsinainen prinsessa luonteeltaan. Se nautti suunnattomasti huomiosta, harjailusta ja passaamisesta. Jos jokin asia ei mennyt tamman mielen mukaan niin seurauksena oli ilkeä näykkäisy tai jalalla huitaisu. Jos erehtyi menemään tamman karsinaan kesken sen päiväunien, luvassa oli mustelmia ja luimistelevia korvia. Ruusuinen olikin hyvin tarkka rutiineista, eikä suvainnut pikkeuksia päiväohjelmaansa. Hoitottoimenpiteet sujuivat mallikkaasti jos ne tehtiin tamman mielestä oikeaan aikaan. Juoksemaan tamma ei ollut erityisen innokas, mutta teki kuitenkin työtä käskettyä. Radalla sen menosta huomasi heti, että rakkaus juoksemiseen puuttui. Silti tamma seurasi nöyrästi muuta porukkaa ja vastasi ohjastajan käskyihin kuuliaisesti. Hyvän päivän osuessa kohdalle, Ruusuinen intoutui vauhdikkaaseen loppukiriin. Näitä päiviä oli tamman uran aikana peräti 18 ja silloin Ruusuinen silmin nähden sädehti voittajakehässä. Uran jälkeen Ruusuinen sai vielä kolme varsaa, joista kaksi (Ruusunnuppu ja Rentun-Ruusu) ovat menestyneet myös raviradoilla. Ruusuinen kuoli 22-vuotiaana yön aikana vanhuuteen omassa karsinassaan.


Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Isä Omistaja

15.03.2011 o. Salmiakki Sisu Jukujätkä Bulevardi
19.11.2011 o. Paradoksi B Bitumi Bulevardi
01.04.2013 t. Hornatar Sisu Jukujätkä Susiraja
17.05.2013 o. Lakritsi Sisu Jukujätkä BulevardiPäiväkirja

05.03.2011 Pipsa on kotoisin Keski-Suomesta Alhon tallilta. Kuulimme ilmoituksen myymättä jääneestä viime vuotisesta tammasta ja ajoimme Alhon tallille katsomaan Pipsaa. Pipsan nähdessämme olimme sulaa vahaa. Tamma oli niin uskomattoman kaunis ja kiltti hoidettava, että se oli pakko saada mukaan. Kaiken lisäksi tamma oli jo mukavasti pärjännyt raviradoilla ja se oli täysin strattivalmis tapaus. Ainoa mutta oli se että tamma oli tiineenä. Mietimme hetken miten pärjäämme pienen varsan kanssa kun Pipsan tuleva kotikin oli vielä rakennusvaiheessa. Pipsan myyjällä oli kuitenkin ratkaisu ongelmaan : tamma voisi synnyttää varsan isän kotitallilla ja viettää siellä elämänsä ensihetket. Siis niin kauan, että saisimme järjestettyä Bulevardiin sopivat tilat tammalle ja pienelle varsalle. Niimpä tartuimme tilaisuuteen ja Bulevardin hevosjoukko sai kaksi uutta jäsentä lisää.

15.03.2011 Pipsa synnytti ensimmäisen varsansa. Varsa syntyi kaikessa hiljaisuudessa yön pikkutunneilla. Tamma pääsi yllättämään omistajansa ja innokkaat varsan odottajat, sillä varsan ei oltu odotettu syntyvän vielä pariin päivään. Aamurehujen jakajan yllätys olikin suuri kun Pipsan heinäpinolle ilmestyi myös pieni musta orivarsa. Pipsa synnytti terveen orivasransa Ravitalli Sisussa jossa asustaa myös varsan isä Jukujätkä. Varsan nimeksi annettiin Salmiakki sen mustan karvapeitteen innoittamana. Kasvattajaliite Sisu tuli varsan synytymätallin mukaan. Tuttavallisemmin ori tunnetaan nimellä Santtu.

28.03.2011 Kuvankaunis suomenhevostamma Pipsa saapui uuteen kotiinsa Bulevardiin. Mukana tammalla oli parin viikon ikäinen orivarsa Salmiakki Sisu. Pipsa vaihtoi omistajaa jo maaliskuun alussa, jonka jälkeen se matkasi Ravitalli Sisuun varsomaan. Varsan synnyttyä tamma pääsi vihdoin uuteen kotiinsa Bulevardin. Täällä Pipsa ja varsa Santtu ovatkin viihtyneet erittäin hyvin. Santtu vahvistuu päivä päivältä ja vieroitukseen on enää lyhyt aika.

30.04.2011 Pipsalle on kertynyt kisakokemusta jo ihan mukavasti. Tamma on juossut kaksi kertaa hienosti ykkössijalle ja rahaa on kertynyt jo lähemmäs 10 000v€. Myös Pipsan ennätys on mukavasti kohentunut viimeaikoina. Tammalla on kokeiltu ajaa myös parissa nimilähdössä. Parhaana sijoituksena niistä on Kevään tähtikiitäjä 2011 viides sija Demon Trotterssissa. Kesällä päästään jännäämään myös Pipsan varsan Santun menestymistä raviradoilla.

15.10.2011 Pipsalla päätettiin teettää toinenkin varsa. Isäksi valittiin Bulevardin oma komea ruunikko Bitumi. Saapa nähdä tuleeko varsastakin yhtä upea kiiltäväkarvainen ruunikko kuin vanhemmistaankin. Varsalla on myös tärkeä tehtävä. Se saa nimittäin kunnian olla Bulevardin ensimmäinen kasvattivarsa. Nyt jännitetään sujuuko Pipsan tiineys hyvin ja millainen söpöliini maailmaan putkahtaa.

19.11.2011 Tamman tiineys on sujui ongelmitta ja tänään maailmaan putkahti potra poika. Koko tallin henkilökunta jännitti Pipsan puolesta kun illalla kymmenen aikaan havaittiin varsomisen merkkejä. Itse emä ei kuitenkaan ollut moksiskaan ja pääsi melkein taas yllättämään varsavalvojaisiin jääneet. Ensimmäiseksi näkyviin ilmestyi komeat sukkajalat. Perässä tuli suklaanruskea pää ja lopulta maailmaan putkahti sulavasti pieni ja märkä karvapallero. Poikahan sieltä tuli ja kuinka komia poika olikin. Sukkajalkainen ruunikko oli kuin ilmetty isänsä ja emänsä pienoismalli. Reipas varsa kömpi ketterästi jaloilleen ja emän turvalliseen läheisyyteen. Nimeksi oriille annettiin Paradoksi B. Jo muutaman tunnin ikäisenä se otti jo ensimmäisiä raviaskelia ja pyrähteli karsinan laidasta toiseen. Pojassa on selvästi ravihevosen vikaa :)

Arvostelutilaisuudet

Kantakirjattu KTK-II palkinnolla Elokuun 2015 tammojen kantakirjaustilaisuudessa 20.08.2015, pistein 17+17+18+18=70p