Vanillan Musta on virtuaalihevonen

Saavutukset

Täyttänyt 4v 04.11.07
Täyttänyt 8v 04.11.11

REK.NRO VH12-018-1345
SYNTYMÄAIKA 04.11.2003
KASVATTAJA Vanillan Kasvatustalli
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, tamma
VÄRI, SÄKÄ Kulomusta, 157cm
PAINOTUS Estepainotus
KOULUTUSTASO VaB, re 120cm, me 100cm

Luonne

Vanillan Musta on varsin mallikelpoinen yleishevonen jonka kanssa puuhastelu on sujuvaa. Vanni on luonteeltaan rauhallinen ja käyttöhevosena nöyrä ja miellyttämishaluinen. Se tottelee käskyjä kuuliaisesti ja tekee työtä mielellään ja aina parhaansa mukaan. Vannia voisi kuvailla oikeastaan melko tylsäksi tapaukseksi, ellei arvosta rutiineita, sujuvuutta ja parasta mahdollista lopputulosta ratsastuskilpailuiden suhteen.

Ratsastettaessa Vanni on energinen ja pyrkii kuuliaisesti toteuttamaan ratsastajansa toiveita. Vannin kanssa on helppo saavuttaa sujuva yhteisymmärrys jonka avulla tamma taipuu haastaviin koulukiemuroihin, ilmaviin estehyppyihin ja vauhdikkaaseen maastoratsastukseen. Loppumattoman energian ja vauhdin lisäksi tammalta löytyy malttia joka mahdollistaa pulmallisten koulukiemuroiden hiomisen tiptop kuntoon pitkän kaavan mukaan. Koulukentillä Vanni on aluksi hieman jännittynyt ja jäykkäliikkeinen, mutta reippaalla alkuverryttelyllä ja suurimman energian purkamisella tamman jännittyneisyys saadaan nopeasti laukaistua. Hevosen askellus muuttuu ryhdikkääksi ja se asettuu kauniisti muotoon ratsastajan alle. Rentoutunut tamma n liikkeiltään kaunis ja ilmava, sen ryhti pysyy kasassa pidemmänkin koulutreenin ajan ja yhteistyökyky on huippuluokkaa. Vanni keskittyy kuuliaisesti annettuihin tehtäviin ja on valmis hiomaan kouluohjelmia kuntoon aina pienimpiä yksityiskohtia myöten. Kilpailutilanteissa tamma esiintyy mielellään ja pienen kisajännityksen voimin se pyrkii aina parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Estekentillä Vanni on varsin vauhdikas menijä, eikä menoa tarvitse vauhdittaa edes raipalla. Raippa tuo ainoastaan ei-kaivattua lisäenergiaa jonka voimin tamma kulkee kentällä kiitolaukkaa pienin pukkihypyin höystettynä. Vauhdin ohella Vanni ehtii hyvin keskittyä myös ponnistamiseen ja hyppäämiseen. Se tottelee hyvin pidätteitä ja esteitä lähestyminen ei vauhdista huolimatta ole hankalaa. Tamman hypyt ovat hallittuja ja vauhdin tuoman energian myötä ilmavia. Vannilla on hyvä ponnistusteho ja se kantaa itseään kauniisti koko liitovaiheen läpi. Käännöksissä Vanni on nopea ja taipuisa eikä se ihan helposti hätkähdä lyhyeksi jääneitä lähestymisteitä. Rataesteiden vaihtuessa maastoesteiksi vauhti vain lisääntyy ja varmajalkainen tamma on elementissään. Vanni selkeästi nauttii vauhdikkaista laukkapätkistä esteiden välillä ja suunnistaa hypyn jälkeen korvat hörössä kohti seuraavaa estettä. Kiinteät esteet tasaisilla osuuksilla Vanni hoitaa vaivattomasti ja ennen kaikkea vauhdikkaasti. Vesiosuudet tamma ottaa huomattavasti rauhallisemmin ja hyppää toisinaan vähän turhankin arastellen veteen. Kun kaviot tapaavat pohjaan Vanni huomaa ettei vesi ole kovin syvää ja matka jatkuu vauhdikkaasti vesi pärskyen.

Kilpailumatkoilla Vanni on helppo hoidettava ja mukavaa matkaseuraa. Tamma astelee tottunein askelin hevoskoppiin ja matkustaa rauhallisesti torkkuen ja pystyssä tasapainotellen. Kisapaikalla kopista astuu ulos valpas tamma joka hivenen jännittää kisahulinaa ja ihmispaljoutta. Satuloidessa tamma seisoo paikallaan korvat hörössä ja tarkkailee ympäristön ääniä. Se antaa hoitajan touhuta vapaasti ympärillään eikä oikeastaan edes huomaa tämän olemassaoloa. Lämmittelykentälle Vanni lähtee jännittyneen oloisena mutta rentoutuu vähitellen lihasten lämmetessä. Muut hevoset unohtuvat tamman mielestä ja keskittyminen suuntautuu omaan suoritukseen. Kilparadalla tamma on hyvän lämmittelyn jälkeen rentoutunut mutta energinen. Se tekee suorituksensa aina täysillä ja runsaampi yleisö vain lisää tamman näyttämisenhalua.

Kotona puuhailtaessa tamma on huomattavasti rentoutuneempi kuin kisatilanteissa. Vanni on rento hoidettava joka torkkuu käytävällä harjauksen ajan ja nostaa kiltisti jalat kavioita putsattaessa. Vanni kulkee rauhallisesti vierellä riimunnarun tai ohjasten roikkuessa löysästi taluttajan otteessa. Se ei paljon välitä muiden hevosten olemassaolosta vaan keskittyy ihmisten kanssa ollessaan työntekoon täysillä. Vapaa-ajalla tamma rentoutuu hevosystäviensä seurassa ja jakaa heinäkasan sopuisasti tarhakavereiden kanssa. Vanni nauttiikin suunnattomasti iltapäivätorkuista tuttujen hevosten seurassa ja tarhakaverin selän rapsuttelusta.

Sukutaulu


i. Vanillan Lakritsitanko evm.
m, 157cm
yleispainotus
ii. Lakritsin Kaipaus evm.
m, 156cm
iii. Kaislikon Usva evm.
iie. Lakritsipyramidi evm.
ie. Karkkitangon Marianne evm.
rtkm, 157cm
iei. Mariannen Tuulahdus evm.
iee. Tarina Karkkitangosta evm.
e. Vanillan Jäätelöpakkaus evm.
vrt, 159cm
yleispainotus
ei. Vanillan Jäätee evm.
prt, 158cm
eii. Teehuoneen Tyttö evm.
eie. Jääteen Lumi evm.
ee. Vanillan Karkkipaketti evm.
vrt, 154cm
eei. Paketointi Ville evm.
eee. Vanillan Karkki evm.

Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Isä Omistaja

04.08.2013 t. Jäinen Laululintu Juro-Poru Metsäkeijun Ratsastuskoulu
28.05.2014 t. Mangon Vanilijatanko Naturaali Haartätäkki AmazonHistoria

Vanillan Musta syntyi Vanillan Kasvatustallilla kevättalvella 2003. Tamma ei suurista odotuksista huolimatta mennyt kaupaksi ja jäi kasvattajalle seisomaan tyhjänpanttina peräti yhdeksän vuoden ajaksi. Tamma toimi lähinnä nuorempien varsojen seurahevosena ja oli satunnaisessa vuokrakäytössä. Ostajaa ei kuitenkaan löytynyt ennen vuotta 2012 jolloin tamma pääsi vihdoin omaan kotiin Lakkasuon ratsutallille. Ratsun peruskoulutuksen saanut kiltti ja rauhallinen tamma toimi ratsastuskoulun tuntihevosena. Uusi koti ei kuitenkaan ollut pysyvä ja tamma myytiin melko pian harrasteratsuksi Fargoneen. Myöskään tässä kodissa tamma ei kauaa viihtynyt ja muutti lopulta kisatalli Mangoon. Mangossa Vanillan Musta pääsi näyttämään osaamistaan kilparatsuna villien kilpailuiden parissa. Tamma osoittikin kyvykkyytensä kilpahevosena, mutta jäi kaikesta huolimatta vähemmälle huomiolle. Vuoden 2015 syksyllä Vanillan Musta päätyi lopulta taas myyntiin kun silloinen omistaja alkoi vähentää hevoskantaansa.

Mustholmaan Vanillan Musta päätyi Tuntikeskus Alegren kautta josta löysin tamman myynti-ilmoituksen. Myynti-ilmoituksessa ensimmäisenä kiinnitin huomiota mukavaan nimeen ja sen myötä tamman väritykseen. Mustissa hevosissa on aina ollut oma viehätyksensä ja kerta toisensa jälkeen ne ovat jostakin taianomaisesta syystä osoittautuneet huippuluokan kilparatsuiksi. Vanillan Mustan myynti-ilmoitusta selatessani havaitsin, että tamma oli juuri kaipaamani lisä yleisratsujemme joukkoon. Tammalta löytyi näyttöjä kilpakentiltä, sillä oli mukavanoloinen suku ja tammaa kuvailtiin ystävälliseksi hevoseksi ja mukavaksi kilpakumppaniksi. Päätös oli helppo tehdä ja Vanillan Mustasta tuli hieno lisä yleisratsujemme tummanpuhuvaan joukkoon.

Päiväkirja

15.09.2015 - Musta on aina tervetullut!

Jälleen kerran löysin hevosten myynti-ilmoituksia selatessani myynnistä mielenkiintoisen mustan tamman. Mustat hevoset olivat yllättäneet aina aiemminkin pelkästään positiivisessa mielessä, eikä tälläkään kertaa tarjouksen jättämistä tarvinnut kauaa miettiä. Kyseessähän oli kaikin puolin toimiva joka lajiin soveltuva tamma, joka oli kaiken lisäksi parhaassa mahdollisessa kisakunnossa ja iässä. Vanillan Mustasta tehtiin kaupat ja parin viikon kuluttua, eli tänään, tamma vihdoin muutti uuteen kotiin Mustholmaan.

Vannillan Musta ristittiin melko pian Vanniksi ja se otettiin iloisin mielin vastaan uudessa kodissaan. Hoitajat ihastelivat tamman koreaa ulkomuotoa ja sitä kuinka näppärä se oli käsitellä. Naapurisaaren isäntäkin oli ilmestynyt paikalle kuin taikaiskusta ja kehaisi, että siinä on tammalla luut ja lihaksen päässeet mukavasti tasapainoon. Kyllä tällä pelillä kuulemma muutama pysti pitäisi palkintokaappiin taas kertyä. Oikeassahan naapurin isäntä taisi olla. Iltapäivällä kun ratsastelin tamman kanssa ensimmäistä koeratsastusta, totesin, ettei toimivampaa peliä voisi kilpakumppanikseen toivoa. Vanni tuntui pohkeen alla energiseltä mutta kuuliaiselta. Askel oli kevyt ja näyttävä ja asenne oli täysi kymppi. Tammaa uuteen karsinaan iltaheinien kera laittaessani totesin, että ei ollut ensimmäinen kerta kun meille ostetaan umpimähkään varsinainen musta hevonen, eikä varmasti myöskään viimeinen kerta. Olihan musta ikään kuin Mustholman mottoväri, ja hyvä sellainen olikin.