Magnumi on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-III palkittu elokuussa 2015
SLA-III palkittu marraskuusa 2014
YLA3 palkittu helmikuussa 2015
Fin-Cup 2011 - voittaja

Täyttänyt 3v 08.01.09
Täyttänyt 8v 07.01.11

REK.NRO VH13-018-0410
SYNTYMÄAIKA 08.12.2008
KASVATTAJA Lars Bergson, Ruotsi
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, ori
VÄRI, SÄKÄ Vaaleanpunarautias, 155cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeA, re 100cm

Historia

Magnumin kaltaiseen suomenhevoseen ei ihan joka kulmalla törmääkään. Ori on nimittäin syntyperältään ruotsalainen herrasmies. Magnumi ostettiin pientä suomenhevoskasvatusta pyörittävältä Lars Bergsonilta, joka oli suomalaisen vaimonsa kautta tutustunut suomenhevosiin. Hieman ruotsalaisia kylmäverisiä sirompirakenteiset suomenhevoset olivat valloittaneet miehen sydämen ja niinpä he päättivät vaimonsa kanssa alkaa kasvattaa tätä rotua myös Ruotsin markkinoille. Ihastuin Magnumiin heti ensisilmäyksellä kun näin herran Ruotsin lomamatkallani. 75-vuotias Bergson on ehtinyt kasvattaa jo monta sukupolvea suomenhevosia Ruotsissa, joten Magnumilla oli taattua ruotsalaispoweria suvussaan. Magnumi voisi siis tuoda mukanaan sitä kaivattua "uutta verta" suomenhevoskasvatukseen.

Juoksijantaidot

Magnumi herättää huomiota, paitsi syntyperällään, myös erittäin jalolla ulkomuodollaan. Magnumia kaunislinjaisempaa ja sulavaliikkeisempää hevosta saa jo etsimällä etsiä. Oriin ravi on vaivattoman oloista ja lennokas askel kantaa kauas ja kovaa. Magnumi on kuuliainen ja kärsivällinen ohjastettava. Sillä on erinomainen kunto ja pureva loppukiri kilpailutilanteissa. Liekö juoksijanlahjat edes mikään ihme, kun ottaa huomioon, että ori on treenannut ja kilpaillut ruotsalaisten nopeampijalkaisten kylmäveristen seurassa.

Luonne

Luonteeltaan ori on ystävällinen ja yhteistyöhaluinen, vaikka onkin ori. Hoitotoimenpiteet sujuvat mutkattomasti ja apuja ori tottelee vikuroimatta. Magnumin orimainen olemus käy ilmi vain muiden hevosten seurassa. Tammat ovat tietenkin kiinnostavia tämän herrasmiehen mielestä. Magnumin kimeä hirnuminen ei ole ollenkaan harvinainen ääni tallin käytävällä tai tarhassa. Kiinnostavan tamman kohdalla etujalka alkaa kuopia levottomasti ja pää viuhuu puolelta toiselle, mutta tiukkasanainen komentaminen saa oriin rauhoittumaan.

Sukutaulu


i. Gubben evm.
sh, vrt, 161cm
21,2aly
ii. Flygare evm.
vrt, 167cm
23,4aly
ie. Orkidé evm.
prt, 157cm
25,1ake
e. Magge evm.
sh, prt, 155cm
24,2ake
ei. Virman-Virtaus evm.
tprt, 157cm
23,7ly
ee. Marginalen evm.
prt, 152cm
28,5ke

Sukuselvitys

i. Gubben Ruotsissa syntynyt vaaleanrautias "vanha ukko". Voitti urallaan useita arvokisalähtöjä ollen maakuntansa paras kylmäverijuoksija. Siirtyi siitosuralle tienattuaan yli kaksi miljoonaa kruunua. Erittäin komea ja helposti käsiteltävä ori.

ii. Flygare oli todella kookas ruotsalainen suomenhevonen, jolla oli kirjaimellisesti lentävä askel. Ehti juosta uransa aikana parikymmentä ykkössijaa, kunnes joutui jalkavaivojen takia lopettamaan kilpailemisen. Ori oli hieman hankala käsiteltävä suuren kokonsa takia.

ie. Orkidé Kaunis ja hurmaava liinaharjainen tamma. Ei tehnyt merkittävää uraa juoksijana, mutta jätti Bergsonin suojissa monta menestynyttä juoksijaa. Omasi lempeän ja kuuliaisen luonteen.

e. Magge Bergsonin kasvattama tamma, joka on juossut urallaan useita palkintosijoja. Magge on väriltään punarautias ja se on melko säikky tapaus. Emänä ja suvunjatkajana Magge on kuitenkin niittänyt mainetta. Sillä on useita menestyneitä varsoja jotka tienaavat mukavasti Ruotsin radoilla.

ei. Virman-Virtaus Bergson on pitänyt huolen, että hänen kasvattamat suomenhevoset ovat myös suomenhevosia. Sen vuoksi suvusta löytyy myös supisuomalainen tummanrautias ori Virman-Virtaus. Ori on juossut Suomessa kolmisenkymmentä voittoa totoprosentin ollessa yli 60%. Ori on osallistunut pariin otteeseen myös kuninkuusraveihin, joissa paras sijoitus on ollut kokonaiskilpailun kolmas.

ee. Marginalen Ruotsissa syntynyt tamma, joka on käynyt pariin otteeseen kilpailemassa myös Suomessa. Menestystä ei tammalle ole radoilla herunut, mutta se on ollut oiva siitostamma ja jättänyt kaksi ikäluokkansa parasta varsaa Ruotsin puolella.


Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Emä Omistaja

12.10.2011 t. Lakean Siluetti Riistovapaus Bulevardi
14.12.2011 t. O.R. Sarastus Muiston Charlotta Orilammen Ratsutalli
16.06.2014 t. Viljalan Onnentoivotus Ehkäpä Onnellinen Heartland
Valmennukset

05.06.2011 - Ravivalmennus - Andiee, ohjaksissa Eemil, Ravitalli Pirunmarja

Manu saapui Pirunmarjaan valmennettavaksi kauniina kesäiltapäivänä. Ohjastajakseen ori sai Eemilin. Tarkoituksenamme oli juosta kunnon hiittii kisaolosuhteissa, eli radalla oli muitakin hevosia treenamassa. Heitimme Manun kanssa ennätykseltään samantasoiset Pirunmarjan hevoset; Balleriina EW:n (22,4ke), Savun Kullervon (21,8aly) ja A.V. Pakkasmarjan (21,6ake), Manun seuraksi. Tällä nelikolla saadaan varmasti aikaan kilpailumainen tunnelma, jossa hevoset haluavat panostaa vauhtiinsa erityisesti. Manu aloitti treenin pienellä lämmittelyllä. Ori oli vetrea ja kuunteli ohjastajaa kunnolla, ei ollut liian menohaluinen. Kun lihakset oli saatu kaikilta neljältä lämmitettyä aloitimme hiitin. Matkana päätin käyttää 2100 metriä, onhan tuo suomenhevosten yleisin kilpamatkakin. Lähtöauto saapui radalle ja nelikko asettui sen taaakse. Kaikki nostivat vauhtiaan ja pian oltiinkin jo täydessä vauhdissa. Manu suoriutui lähdöstä hienosti, se ei puskenut lainkaan ohjalle eikä hermostunut vaikka sen viereltä startannut A.V. Pakkasmarja sortui laukkaan. Ori ravasi tyynen rauhallisesti nelikon toisena - Savun Kullervon perässä - ensimmäiset viisisataa metriä. Puolen kilometrin jälkeen ori päätti yrittää ohitusta - kohtalokkain seuraksin. Koska se ei tuntunut saavan edellä ravaavaa hevosta kiinni innostui se laukkamaan. Onneksi Eemil oli valppaana ja sai orin rauhoitettua. Manun kilometriaika oli 23,4. Juoksun viimeinen puolikas sujui todella mallikkaaksi - ohitusyrityksen aikana tapahtunut laukka jäi ainoaksi. Askel oli lennokas ja vauhti hyvä. puolentoista kilometrin etapilla herran kilometriaika oli 22,8, parannusta oli tapahtunut kiitettävästi. Muutama sata metriä ennen maalia Manu päättii aloittaa hurjan loppukirin ja juoksi kuin juoksikin täpärästi Pirunmarjan seniorin Savun Kullervon ohi ! Ori ylitti maaliviivan harjoituskilvan voittajana ajalla 22,9. Manu on todella hyvässä kisavireessä ja hän tulee varmasti pärjäämään kesän raveissa. Suosittelen harkitsemaan Manun ilmoittamista Kuninkuusraveihin, nopeutta ja kestävyyttä nimittäin riittää Ori tarjoaisi kovan vastuksen kuninkuuskilvan muille juoksijoille ja onpa hänellä pontiaali juosta kisassa palkintosijoillekin.

Arvostelutilaisuudet

SSLA-III palkittu sh laatuarvostelun marraskuun tilaisuudessa 2014, pistein 9+19+8+20+1=57p

YLA3 palkittu Yleislaatuarvostelun helmikuun tilaisuudessa 2015, pistein 14-16-17-12-4=63p

Kantakirjattu KTK-III palkinnolla Elokuun 2015 orien kantakirjaustilaisuudessa 20.08.2015, pistein 17+16+17+18=68p