Mustan Yön Legenda on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-II palkittu 20.02.2015

Täyttänyt 3v 06.12.12
Täyttänyt 8v 06.04.13

REK.NRO VH12-018-1358
SYNTYMÄAIKA 06.09.2012 - 16v.
TUOJA / EX-OM. Venttu / Rea
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, ori
VÄRI, SÄKÄ Musta, 154cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO VaB, re 100cm, me 100cm

Luonne

Leo on utelias oriherra jonka ajatuksen kulkua ei aina ymmärrä. Tarhassa se makailee pitkät tovit mutaisimmassa löytämässään paikassa ja tuumailee maailman menoa. Se katselee kaikessa rauhassa muiden hevosten touhua, välillä ihmettelee edessä olevaa ruohotupsua ja saattaa kellahtaa kyljelleen ottaakseen torkut. Ohi kulkeviin ihmisiin ja muihin hevosiin se ei juuri kiinnitä huomiota. Tärkeintä tälle oriille on pitää oma yksityinen alueensa jossa se saa rauhassa nauttia olostaan. Liian lähelle tulleille hevosille Leo esittelee herkästi purukalustoaan ja napakalla näykkäisyllä pitää tunkeilijat loitolla.

Ihmisten seurassa Leo on malttamaton ja haluaa, että hoitotoimenpiteet suoritetaan reippaasti. Karsinassa harjaaminen ei onnistu oriin hyöriessä ympäriinsä. Leo tuleekin sijoittaa toimenpiteiden ajaksi käytävälle ja kytkeä molemmilta puolin kiinni. Käytävälläkään ori ei jaksa pitkään seisoa vaan alkaa kuopia kärsimättömänä lattiaa. Leo saakin etukengät kulutettua nopeasti puhki, jos sitä ei ole koko ajan komentamassa olemaan aloillaan. Ori nostaa kyllä kaviot hyvin pyydettäessä ja antaa laittaa suojat jalkoihin, mutta kun neljä jalkaa on maassa alkaa taas hillitön kuopiminen. Valjastuksesta tuleekin suoriutua nopeasti, että poika saadaan äkkiä pihalle ja tositoimiin. Taluttaessa Leo tosin yrittää aina rynniä edelle ja taluttaja saakin olla tarkkana, ettei jää oriin jalkoihin. Välillä tuntuu, että ori tekee tätä vain osoittaakseen olevansa iso ja mahtava hevonen jota ihmiset eivät pompota. Leo vaatiikin käsittelijältä auktoriteettia ja kykyä näyttää kuka on todellinen johtaja.

Leo on herkkä ratsastettava ja hyvällä ohjastuntumalla se taipuu ratsastajansa tahdon mukaan ilman minkäänlaisia auktoriteettiongelmia. Ratsastajan kanssa kentällä touhutessaan Leo keskittyy hyvin, on herkkä avuille ja taipuu kauniisti jo kevyellä lämmittelyllä. Jos kentälle erehtyy tulemaan muitakin ratsukoita, Leon rauha rikkoontuu ja keskittymiskyky katoaa lähes olemattomiin. Ori saattaa tällöin unohtaa kaiken oppimansa, se ei kuuntele pohjetta ja vastaa ohjasapuihin vain kääntämällä päätään sivulle. Leo on kuin hermoromahduksen partaalla ja rauhoittuu vasta kun muut hevoset katoavat näköpiiristä.

Maastoilu vielä onnistuu pienessä porukassa mutta kentällä Leolla ratsastetaan aina yksin. Kentällä huomion keskipisteessä Leo suorastaan loistaa ja se toimiikin erinomaisesti kilpailutilanteissa kun yleisöä on paljon. Oriin lämmittely hoituukin yhteisellä harjoituskentällä nopeaan steppaillessa päättömästi muiden hevosten keskellä. Harjoituskentältä kannattaakin mahdollisuuksien mukaan suunnata tallialueen rauhallisempiin osiin ja vain kävelyttää oria rauhallisesti. Silloin se pystyy keskittymään kunnolla ja loistaa myös kilparadalla.

Kouluradoilla Leo on parhaimmillaan. Se taipuu kauniisti ja toimii herkin avuin. Kouluohjelmien lisäksi ori suoriutuu kohtuullisesti myös esteistä. Esteiden parissa Leo vaan intoutuu toisinaan liikaa ja ratsastajalta vaaditaan taitoa, että oriin saa suoriutumaan kunnialla esteiden yli. Suutuntumaa ei kannata höllätä hetkeksikään tai Leo intoutuu syöksymään suoraan esteelle ja ryminällä yli. Kun pidätteet pitää esteillä tarpeeksi napakkana ja vauhdin maltillisena, ori hyppää kauniisti ja liikkuu esteiden välillä ketterästi.

Sukutaulu


i. Musta Yö evm.
m, 157cm
yleispainotus
ii. Yön Sensaatio evm.
trn, 158cm
iii. Yöveli evm.
iie. Seili evm.
ie. Musta Maija evm.
m, 154cm
iei. Hämäräinen evm.
iee. Musta Tähti evm.
e. Tarun Myytti evm.
trt, 156cm
yleispainotus
ei. Legendaarinen evm.
rt, 157cm
eii. Aatteen Leo evm.
eie. Mysteerinen evm.
ee. Mustholman Taru evm.
tprn, 153cm
eei. Mustholman Tenho evm.
eee. Satumainen evm.

Sukuselvitys

i. Musta Yö on nimensä mukaisesti väritykseltään pikimusta. Se on ryhdikäs ja lihaksikasrunkoinen yleisratsu joka on kantakirjattu kakkospalkinnolla. Musta Yö on osoittanut osaamistaan niin kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa kuin maatoesteilläkin. Musta Yö on niittänyt mainetta erityisesti vaativan tason kouluradoilla ja se onkin tuttu nimi jopa kansallisen tason kilpailuissa. Mustasta Yöstä tekee erinomaisen kilpahevosen sen periksiantamaton mutta kärsivällinen luonne. Ori on omistajansa mukaan miellyttävä ratsastaa ja varsin yhteistyöhaluinen. Musta Yö on kilpauran ohella jättänyt jo kymmenkunta jälkeläistä joista parilta löytyy näyttöjä jo kansalliselta tasolta asti.

e. Tarun Myytti on lempeäkatseinen suklaanruskea suomenhevostamma jota omistaja kuvailee rauhalliseksi ja harkitsevaksi tapaukseksi. Luonteeltaan Tarun Myytti on rauhallinen ja hyvä käsitellä. Käsiteltävyys osoittautuu erityisesti kilpakentillä joilla tamma on vieraillut ahkeraan ennen siitosuraansa. Tarun Myytti on ollut samalla omistajalla koko ikänsä ja kilpaillut hänen kanssaan aina kansallisella tasolla asti. Tamma on helppojen kouluratsastusluokkien ja 80cm rataesteiden lisäksi startannut myös kenttäkilpailuissa. Leo on emänsä kolmas varsa. Kaksi edellistä ovat startanneet seuratason kilpailuissa ja toimivat yleisratsuina.


Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Emä Omistaja

02.12.2014 t. Mörkövaaran Unelma Ulpusenni Mörkövaara
Valmennukset

27.04.2013 - Kouluvalmennus (Vaativa B) - Suvi

Aloitimme valmennuksen reippailla siirtymisillä askellajista toiseen tarkoituksena saada Lenni hyvin kuulolle ja nopeaksi avuille. Tänään treenattavia laukanvaihtoja varten kuuliaisuus olisi tärkeää. Lenni alkoikin nopeasti reagoimaan kuskin pieniinkin apuihin ja kulki kauniisti kuolaintuntumalla. Ravissa ratsukko sai ottaa muutamia pohkeenväistöjä ennen laukkaan siirtymistä. Lenni väisti pohjetta hyvin eikä yrittänytkään tunkea lapaansa edelle, niinkuin monet hevoset tekevät. Tästä kiittäkäämme myös ratsastajan hyvää ulkotukea. Laukkatyöskentely aloitettiin voltein ja pienin kokoamispätkin. Lenni oli melko reipas ja ratsastaja sai tehdä paljon pidätteitä. Ori kokosi itsensä kuitenkin hyvin ja käytti selkäänsä oikein. Laukanvaihtoja alettiin tekemään kahdeksikolla, aina ympyrän vaihtuessa vaihtuisi myös laukka. Ensimmäisillä kerroilla avut eivät menneet oikein läpi ja Lenni jatkoi vastalaukassa. Muutaman siirtymän jälkeen hevonen saatiin taas herkäksi ja päästiin uuten yritykseen. Nyt Lenni päätyi aluksi ristilaukkaan, mutta korjasi itse nopeasti, fiksu hevonen! Muutaman yrittämän jälkeen ori alkoi toimia toivotulla tavalla ja vaihtoi hienosti. Muutama pukki taisi vaihtojen jälkeen tulla, mutta pääasia että itse tehtävä saatiin onnistumaan. Loppuverryttelyssä Lenniä ratsastettiin hieman pidemmällä ohjalla jotta ori sai kunnolla venytellä selkäänsä.

10.12.2014 Kouluvalmennus - Meela K

Valmentaja: Eikka Mustonen
Musta ori asteli maneesiin suoraan tallin sisältä, samalla kun edellinen valmennettava, James Potkukelkka tallusti toisesta ovesta ulos. Leo – niminen ori ja sen ratsastaja kävelivät alkukäyntejä samalla kun itse jutustelin ja kerroin tulevasta valmennuksesta. Leo oli näyttävä ja se näytti heti ensisilmäyksellä laadukkaalta hevoselta: käynti oli matkaatavoittavaa ja siinä oli tahdikas rytmi ja hyvä takajalkojen työntö.

Itsenäisen alkuverkan jälkeen ohjeistin ratsukon päivän tehtävään: paljon siirtymiä ja kokoamista ravissa, sekä laukanvaihtoja diagonaalilla. Leo ravasi irtonaisesti ja sen askel oli lennokas, mutta ratsastajan kootessa oria pääty-ympyrää ja lyhyellä sivulla tehtäviä pysähdyksiä varten orin näyttävyys meinasi tukehtua. -Ohjeistin nuorta, mutta ikäisekseen taitavaa tyttöä rentouttamaan istuntaansa, jotta ori saisi ravattua paremmin. Pienillä korjauksilla tehtävä alkoikin onnistua, sillä kun istunta tuli kuntoon myös ori liikkui paljon letkeämmin myös koottuna. –Pätkät olivat hetkittäisiä, mutta kuitenkin todella hyviä.

Askellajin vaihtuessa laukkaan muuttui Leokin vielä pirtsakammaksi, ja muutaman kerran ori taisi säikähtääkin maneesin nurkissa viuhuvaa tuulta. Ratsastaja sai orin äkkiä takaisin työmoodiin ja keskittymään, jolloin pääsimme työstämään paremmin vaihtoja diagonaalilla. Vaihdot luistivat solakasti, vaikkakin välissä tuli pari rikkoa kun ratsastajan paino heilahti väärin satulassa. Leo kuitenkin antoi melko paljon anteeksi ratsastajalleen, ja suoritti rennosti koko valmennuksen ajan.

Loppuverkan ratsukko teki itsenäisesti, ja samalla annoin palautetta valmennuksesta. Omasta mielestäni ratsukko osoitti olevansa erittäin kehityskelpoinen ja potentiaalinen, ja hevosesta ei kyllä laatua puuttunut!

Päiväkirja

06.12.2013 - Vaellus - Sofia W.

Lenni oli tämän vaelluksen kaikkein miellyttävimmin käyttäytyvä ori, joten rohkenin sijoittaa teidät peränpitäjiksi. Ori oli hyvällä tuulella vaelluksen alkumetreiltä lähtien eikä ollut moksiskaan kahden muun ratsun isotteluyrityksistä. Yhteistyönne Lennin kanssa oli saumatonta ja ori selvästi luotti sinuun joka tilanteessa. Laukkaa nostettaessa Lenni malttoi varsin mainiosti odottaa sen aikaa, että laukannosto onnistui edempänä kulkevilla ratsukoilla. Matkan puolivälissä ori selvästi vähän säikähti viereisen kuusen oksilta tipahtavaa lunta ja hyppäsi sivuun. Olit kuitenkin hyvin hereillä ja tasapainossa. Näin ollen putoamisen sijaan saatoit keskittyä Lennin tyynnyttelyyn, joka kävikin sangen näppärästi eikä vaatinut montaakaan minuuttia. Tämän jälkeen retkeä saatettiin jatkaa taas ilman sen kummempia kommelluksia. Näytitte molemmat ihanan tyytyväisiltä saadessanne vaeltaa tiiminä! Lenni oli koko matkan kuuliainen mutta myös reipas, joten sitä ei tarvinnut hoputella ollenkaan. Kiitos mukavasta vaelluksesta teille!