Holman Hurmaus on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-II palkittu joulukuussa 2015

Täyttänyt 2v 03.12.15
Täyttää 3v 03.01.16

REK.NRO VH15-018-2379
SYNTYMÄAIKA 03.11.2015
KASVATTAJA Mustholma
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, ori
VÄRI, SÄKÄ Tummanrautias, 159cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeA, re 100cm, me 100cm

Luonne

Holman Hurmaus on nimensä mukaisesti varsinainen herrasmies joka hurmaa hetkessä ihmiset ja eläimet. Hurma onkin lempeä johtajasielu joka laittaa sovittelevin ottein järjestykseen sen asemaa uhkaavat vieraat oriit tai laumassa kinastelevat nuorukaiset. Hurman voi huoletta laittaa yhteiseen tarhaan muiden orien kanssa kun välienselvittely käy nopeasti ja kivuttomasti. Hurma on loistava esimerkki ja rauhoittelija nuorille oreille ja sen rauhallisuus tarttuu myös kisamatkoilla hermoileviin matkakumppaneihin. Kisamatkoilla Hurma ei osaa itse jännittää lainkaan vaan konkarin elkein astelee ryhdikkäästi kopista ulos ja seuraa mielenkiinnolla tapahtumapaikan hälinää. Uusiin hevosiin Hurma tutustuu innokkaasti mutta ei ala huutelemaan niin sanotusti vieraisiin pöytiin eli ori pysyttelee maltillisesti omalla hoitopaikallaan ja hörähtelee vain silloin tällöin tervehdyksiä ohi kulkeville lajikumppaneille.

Hurmasta tekee miellyttävän kisamatkakaverin myös se että se on varsin tyyni ja kuuliainen käsiteltävä. Hurma kulkee taluttaessa reippaasti ja ryhdikkäästi taluttajan vierellä. Riimunnaru saa olla kireällä, mutta ori ei nyi eikä pyri muuttamaan suuntaa oman mielensä mukaan. Hoitajan kunnioittaminen on orille ykkösasia ja sen nöyrä luonne tekee käsittelystä sujuvaa. Hoitopaikalla ori seisoo rauhallisesti paikallaan ja seuraa hoitajan puuhia sekä ympäristön tapahtumia. Ori antaa hoitajan toimittaa tarvittavat askareet vastustelematta ja nostaa kavioita puhdistettaessa jalat ylös kiltisti. Varusteet Hurma antaa pukea päälleen hyvin. Ryhdikäs hevonen myös laskee päätään kiltisti alas suitsia pukiessa ja satulavyön saa sopivalle kireydelle kerralla.

Myös eläinlääkäri ja kengitys kuuluvat oriin rutiinipuuhiin jotka otetaan lunkisti. Kengitettäessä ori seisoo rauhallisesti paikoillaan eikä kavahda edes naulojen lyöntiä tai vuolua. Eläinlääkärin käsissä pienten kolhujen paikkaukset ja rokotusten anto sujuvat ongelmitta orin seuratessa uteliaana tohtorin puuhia. Ainoa Hurman mielestä epämiellyttävä asia on hampaiden raspaus kun päätä pitäisi pitää paikallaan eikä suuta saa kiinni. Pari riimusta pitelijää auttaa asiaa ja orin pää saadaan pysymään paikallaan tarvittavan ajan.

Ratsastettaessa orista syttyy varsinainen suorittaja jolla on korkea työmoraali ja paljon energiaa. Hurma nauttii suuresti koulukiemuroiden hiomisesta priimakuntoon ja lennokkaista hypyistä esteiden yli. Lämmittelyssä ori on yleensä vireä ja intoa täynnä. Rauhallinen käynti uhkaa usein karata reippaaksi raviksi kun työmyyrä on heti vauhdissaan. Treenin alku saattaakin karata hieman kaahailuksi mutta ori kyllä rauhoittuu vähitellen, varsinkin haastavimpien tehtävien parissa. Hurma toimii ratsastettaessa kuuliaisesti ja se on herkkä avuille. Orin ratsastaminen vaatiikin hieman harjaantuneempaa kättä ja herkkää tuntumaa. Aloittelijoille soveltuva ori ei ole sillä se inhoaa raskaita apuja ja hätäistä toimintaa. Suusta kiskominen ja hermojen menettäminen saa oriin varsin yhteistyökyvyttömälle päälle jolloin lopputulos on kiemurtelua, pakitusta, pään viskomista ja äärimmillään pukitus.

Rauhallisen ja hellän ratsastajan kanssa Hurma on kuitenkin varsin osaava ja kuuliainen ratsu jolla on työmoraali kohdillaan. Hurma on nopea oppimaan ja myös hyvin innokas kokeilemaan uusia asioita. Yhteistyön kukoistaessa uusien asioiden opettelu käy nopeasti ja kouluratojen mieleen painaminen helposti. Hurma oppii radat jopa niin hyvin, että se osaa neuvoa ratsastajaa kun rata unohtuu mielestä. Koulukilpailuissa tärkeimmässä roolissa on kuitenkin kokonaisuus; ori kantaa itseään ylväästi, askel on ilmava, eteenpäin pyrkimys kohdillaan ja kuuliaisuus täysi kymppi. Kouluradoilla Hurma onkin varsinainen hai jonka varmuus ja yhteistyökyky ovat avain menestykseen.

Esteillä Hurma on energinen ja vauhdikas hyppääjä. Orilla riittää kapasiteettia vaikka 120cm radoille mutta kovassa vauhdissa tarkkuus hieman kärsii. Matalammat radat sujuvat orilta paremmin ja ilmavien hyppyjen ansiosta pudotusvaara on pienempi. Käännöksissä ori on nopea ja varsin ketterä. Hurman kanssa ratsastaessa voi huoletta valita myös hieman haastavampia lähestymisteitä ja luottaa hevosen hyppykapasiteettiin. Jalkojen työskentelyssä hypyn aikana on hieman parantamisen varaan mutta korkeat kaaret edesauttavat esteiden puhdasta ylitystä. Myös maastoesteillä ori on vauhdikas. Se ampaisee intoa puhkuen matkaan ja kiitää esteeltä toiselle väsymättä. Orin kuntoa pidetäänkin yllä pitkillä maastolenkeillä vaihtelevalla alustalla. Maastolenkit ovatkin varsinaista omistajan ja hevosen laatuaikaa. Saa nauttia vaihtuvista maisemista, luonnon äänistä, viettää aikaa upean hevosen kanssa ja tuntea sen voima jalkojen välissä.

Sukutaulu


i. Holman Hessu
EV-II, SV-II
vprt, 157cm
yleispainotus
VH15-018-1908
ii. Korttihuijari M
prt, 155cm
iii. Korttipeluri M evm.
iie. Huijari Vaan evm.
ie. Helmiina
prn, 156cm
iei. Kotirannan Uneton evm.
iee. R.F Kottaraine evm.
e. Holman Milana
trt, 150cm
yleispainotus
VH16-018-0005
ei. Hallan Hurmio
prt, 156cm
eii. Hurmaus evm.
eie. Halla evm.
ee. Maliina
m, 155cm
eei. Matiainen evm.
eee. Mileena evm.

Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Emä Omistaja

00.00.2000 o/t.Kuvagalleria


Arvostelutilaisuudet

KTK-II palkittu suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa joulukuussa 2015, pistein 18+19+22+19=78p