Helmiina on virtuaalihevonen

Saavutukset

KTK-II palkittu huhtikuussa 2016

Täyttänyt 4v 20.04.13
Täyttänyt 8v 20.08.15

REK.NRO VH11-018-1371
SYNTYMÄAIKA 19.11.2011 - 8v.
KASVATTAJA Soile Tammio, evm
OMISTAJA Mustholma (VRL-04571)
ROTU, SP Suomenhevonen, tamma
VÄRI, SÄKÄ Punarautias, 156cm
PAINOTUS Yleispainotus
KOULUTUSTASO HeA, re 110cm, me 90cm

Luonne

Hoidettaessa Miina seisoskelee nätisti aloillaan, nauttien hoitotuokioista pitemmänkin aikaa. Tamma ei kyllästy sitten ollenkaan sille lässyttämiseen ja paapomiseen. Miina tykkääkin olla mielellään huomion keskipiste. Jos huomiota annetaan toiselle, nykäisee tämä paidan reunasta, jotta omistaja antaisi taas tälle huomiota. Miinaa täytyy myös kunnioittaa siinä, jos tamma päättää, että tänä päivänä hän haluaa olla omissa oloissaan. Silloin tamma yleensä käyttäytyy negatiivisesti huomiota kohtaan ja sen huomaa yleensä luimimisesta ja mulkoilusta. Varusteet menevät Miinan päälle muitta mutkitta, eikä tamma välitä sitten yhtään satulavyönkiristyksestä. Taluttaessa Miina löntystelee taluttajan takana, mutta myös vierelläkin.

Ratsastaessa Miina on aluksi melko laiska ja tahmea avuille, jolloin avut eivät meinaa mennä perille ja kun pitäisi avata, tämä menee käynnin ja ravin sekoistusta. Kunnon alkuverrytelyien myötä alkaa tammasta kuitenkin kuoriutumaan helposti reipas ja miellyttävä ratsastaa. Esteillä Miina on reipas ja tamma lähestyy esteitä tasaisesti, hypäten hyvällä hyppytyylillä, johon on helppo mennä mukaan. Suuret radat tuottavat Miinalle hieman vaikeuksia, sillä tamman on vaikea saada askeleet mahtumaan esteiden väliin, sillä Miinan jalat menevät helposti sekaisin, jolloin myös kaatumisia voi tulla helposti. Ratsastajan avustuksella kuitenkin radoista selvitään usein miten ilman minkäänlaisia pudotuksia tai kieltoja. Koulussa Miina on reipas ja kuulainen. Tamma kantaa itseään hyvin, eikä koulukiemuroiden kanssa tule juuri ongelmaa. Ainut ongelma on se, kun tamma sekoittaa taas jalkansa, jolloin niitä kaatumisia ja kompurointeja voi tulla. Kun Miina keskittyy täysillä, ei se kompuroi enää omiin jalkoihinsa vaan suorittaa kiemura upeasti, upeiden liikkeiden kera. Miinan selässä onkin varmasti melko mukava istua, sillä tamman laukka on hyvin pyörivää ja pehmeää, puhumattakaan ravista. Maastossa Miina on hieman säpsy. Tamma säikkyy kahisevia asioita ja isot pensaikot, kuorma-autot sun muut pelottavat tammaa entisestään. Kun ratsastaja pysyy tamman selässä rauhallisena ja näyttää, ettei se puska nyt olekaan niin pelottava, tulee tammasta hieman itsevarmempi. Kaikkein helpoiten Miina kulkee maastossa, kun siellä on joku heppakaveri mukana, johon voi turvautua enemmän, kuin ratsastajaan.

Kisoissa Miina jännittää paljon ja radalle mennessään jännitys laittaa Miinan hyvin sekoilevaksi, jolloin esteillä että koulussa tulee helposti enemmän virheitä. Jos Miinan saa jotenkin rentoutettua, sujuu kilpaileminen paremmin, eikä virheitä sitemmin tule.

Kuljetuksen onnistuvat Miinan kanssa hyvin, mikäli tammalle on matkustaja mukana. Miinaa nimittäin inhottaa mennä koppiin, jossa se joutuisi olemaan yksin. Niimpä luotettava heppakaveri olisi hyvä juttu.

© Víva, VRL-13593

Sukutaulu


i. Kotirannan Uneton evm.
mvkk, 155 cm
yleispainotus
ii. Unon Ykkönen evm.
mvkk, 158cm
iii. Turhapuro evm.
m, 160cm
iie. Ulpukka evm.
vkk, 158cm
ie. Kotirannan Ulla evm.
rt, 155cm
iei. Kekkonen evm.
trt, 154cm
iee. Taikatti evm.
rt, 152cm
e. R.F Kottarainen evm.
hprn, 154 cm
yleispainotus
ei. R.K Menninkäinen evm.
hpm, 151cm
eii. Kasper evm.
hprn, 156cm
eie. Metsänneito II evm.
m, 155cm
ee. Railax evm.
rt, 154cm
eei. Mehtiäinen evm.
rt, 160cm cm
eee. Kastanja evm.
rt, 158 cm

Jälkeläiset


Syntymäaika sp. Nimi Isä Omistaja

11.01.2014 o. Suokujan Kehveli Armoton
12.10.2011 t. Lakkamarian Lovinoita MukiinmeneväKuvagalleria


Valmennukset

08.11.2014 - Estevalmennus - Kirjoittanut Veera R.

Kaunis suomenhevostamma Miina ja tämän omistaja Víva, olivat jo kentällä verryyttelemässä, kun saavuin sinne. Tervehdin ratsastajaa ja vaihdoimme muutaman sanan siitä, että mitä hän haluaisi, että otan tässä valmennuksessa huomioon. Tammalla oli kuulemma hieman hankaluuksia sovittaa askeleet esteiden väliin, joten lähdinkin sen perustella rakentamaan esteitä. Rakensin molemmille sivuille kaksi pystyä, joiden välissä Miinan tulisi ottaa toisilla kuusi ja toisilla viisi askelta. Huomasin alkulämmittelyjen aikana tamman olevan hieman laiskahko, joten ojensin ratsastajalle suosiolla raipan. Pyysin ratsukkoa ravailemaan ja laukkailemaan hieman itsenäisesti ennen kuin he tulisivat ensimmäiset esteet. Ratsastaja saikin hetken Miinaa herätellä, ennen kuin uskalsi esteitä lähestyä. Ensimmäisellä yrittämällä esteet kyllä ylittyivät, mutta huomasin heti, että tamma sai tosissaan tehdä töitä ettei puomit olisi kolisseet, se hyppäsi nimittäin aivan liian kaukaa. Kehotin ratsastajaa pidättämään tammaa enemmän seuraavalla kerralla. Nyt Miina sai jo esteiden väliin tarvittavat kuusi askelta. Miina hyppäsi hyvin, mutta se ei selkeästikkään mikään automaatti ollut.

Päiväkirja

30.04.2015 - Muutto Mustholmaan

Helmiina saapui meille tänään Suokujan suomenhevostallilta. Helmiinan edellinen omistaja, Víva (VRL-13593), luopui tammasta ajanpuutteen vuoksi. Upeasta värisuvusta kotoisin oleva tamma omaa itsekin kauniin erikoisemman värityksen. Tamma on kilpaillut ansiokkaasti kouluratsastuksen parissa ja pääsee luonamme vielä jatkamaan koulu- ja este-uraansa.

06.01.2015 - kirjoittanut Víva

Miina on astutettu jokunen aikaa sitten komealla suomenhevosorilla Armottomalla, joka majailee tälläkin hetkellä Riiviöiden suomenhevostallissa. Alusta asti oon toivonut, että varsa perisi emänsä värin, mutta taitaa tällä kertaa varsasta tulla aivan muun värinen kuin odotan. Mikäli ei varsasta mustanvoikkoa tule, niin se on etittävä joku sen värinen ori Miinan eteen, että saisi mustanvoikon verta talliin. Se väri kun minua nyt jostain syystä sattuu kiehtomaan ja sellasta sitä Miinalta toivotaan.

24.10.2014 - kirjoittanut Víva

Helmiinan löytö tuli minulle yllätyksenä ja vielä yllättävämpää oli, että tamma lähti heti samana päivänä mukaani. Selailin ihan vain kiinnostuksen vuoksi Alegren kylmäverisiä hevosia, jolloin silmiini osui sattumalta Helmiina- niminen suomenhevostamma. Hetken luettuani tamman lyhyitä tietoja päätin, että tamma lähtee minulle ja niinhän se sitten tulikin. Helmiina lastattiin samana päivänä kuljetusautoon ja tamma saapui illalla Suokujaan pihavalojen valaisemalle tallipihalle, jossa hänen entinen omistajansa talutti Miinan pois trailerissa. Olihan se upea näky!

Alussa minulla ei ollut aikomustakaan ostaa itselleni evm- sukuisia hevosia, mutta jostain syystä tallissa pällistelee nyt kolme sellaista. Tosin Helmiina on kyllä ensimmäinen evm- sukuinen hevonen Suokujassa, joten olen miettinyt, että astuttaisin tamman joko Väinämöllä tai sitten Pakaanilla. Voi olla, että kummallakin. Varsat eivät kuitenkaan tulisi jäämään Suokujaan. Ennen mitään varsojen pyöräyttämistä, kisaan ja valmentaudun Helmiinalla.

Arvostelutilaisuudet

KTK-II palkittu suomenhevosten kantakirjaustilaisuudessa huhtikuussa 2016, pistein 16+18+17+19=70p